Jharkhand Objective GK

1. Most of the songs in folk culture of tribal areas of Jharkhand are—
(A) Dance songs
(B) Child songs
(C) Marriage songs
(D) Songs related with women traditions
Ans : (A)

2. In which of the following have Santhal tribal people supremacy?
(A) Artistic
(B) Knitting
(C) Utensils making
(D) Hunting
Ans : (B)

3. Of which movement of Chhota Nagpur was Jatra Bhagat the main founder?
(A) Quit India movement
(B) Non-cooperation movement
(C) Champaran movement
(D) Tana Bhagat movement
Ans : (D)


4. Who is famous as a 'Marar-Gomeka' ?
(A) Jaipal Singh
(B) Buddha Bhagat
(C) Kunwar Singh
(D) Raj Kumar Shukl
Ans : (A)

5. Who was the first revolutionary of Chhota Nagpur area, who was martyred during the fight against Britishers ?
(A) Kunwar Singh
(B) Ram Narain Singh
(C) Buddha Bhagat
(D) Birsa Munda
Ans : (C)

6. What is the main basis of economy of Jharkhand ?
(A) Agriculture
(B) Industry
(C) Mining
(D) Transport
Ans : (C)

7. There are many waterfalls in Chhota Nagpur plateau of Jharkhand. In which of the following districts are they in maximum number?
(A) Singhbhum
(B) Sahaibganj
(C) Pakuda
(D) Ranchi
Ans : (D)

8. In which part of Jharkhand is maximum rainfall being recorded ?
(A) Chatra
(B) Neterhat plateau
(C) Ranchi plateau
(D) Bokaro
Ans : (B)

9. Which of the following mineral is not produced in Jharkhand ?
(A) Coal
(B) Thorium
(C) Uranium
(D) Petroleum
Ans : (D)

10. Where was the first Iron and Steel industry established in Jharkhand ?
(A) Sakchi (Jamshedpur)
(B) Bokaro
(C) Lohardagga
(D) Ghatshila
Ans : (A)

11. Important waterfalls alongwith districts are given in the list, select the wrong one—
(A) Hundru waterfall—Ranchi
(B) Hirni waterfall—East Singhbhum
(C) Ghagara waterfall—Gumla
(D) Rajrappa waterfall—Palamu
Ans : (D)

12. In which of the following district's mines is the maximum iron-ore produced?
(A) Singhbhum
(B) Hazaribagh
(C) Palamu
(D) Gumla
Ans : (A)

13. Who started the famous TISCO factory in Jharkhand ?
(A) Sachchidanand Sinha
(B) Dhirubhai Ambani
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Jamshedji Tata
Ans : (D)

14. In which part of Jharkhand is the minimum temperature of winter found?
(A) North Ganga plain
(B) Santhal Pargana area
(C) Neterhat plateau
(D) Raj Mahal ranges
Ans : (C)

15. Betla National Park is reserved for—
(A) Lions
(B) Deers
(C) Bird and aquatic animals
(D) Elephants
Ans : (A)

16. What type of rocks are found in Chhota Nagpur plateau?
(A) Igneous rocks
(B) Sedimentary rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) Lava rocks
Ans : (D)

17. Besides TISCO, where else has the iron and steel industry been established in Jharkhand ?
(A) Bokaro
(B) Sindri
(C) Ghatshila
(D) Durgapur
Ans : (A)

18. From which mine is iron-ore supplied to TISCO?
(A) Bella Dellah
(B) Noamundi
(C) Baba Budan
(D) Keonjhar
Ans : (B)

19. Which of the following religion people come to Parasnath hill as pilgrims?
(A) Hindu
(B) Muslim
(C) Sikh
(D) Jain
Ans : (D)

20. From which of the following mines is the ironore supplied to Bokaro ?
(A) Noamundi
(B) Baba Budan
(C) Bella Dellah
(D) Keonjhar
Ans : (D)

21. Which boys and girls of the following tribal people, is there no other important festival than Jatra ?
(A) Munda
(B) Santhal
(C) Orab
(D) Kharia
Ans : (C)

22. Which of the following tribes is brave martial tribe?
(A) Pahari-Kharia
(B) Korba
(C) Sauria
(D) Kharbar
Ans : (D)

23. Which of the following tribs is famous for truth and to sacrifice all for truth?
(A) Kharbar
(B) Munda
(C) Santhal
(D) Sauria
Ans : (A)

24. 'Asur' is also a tribe of Jharkhand. Tell of which district are they the residents?
(A) Ranchi
(B) Palamu
(C) Singhbhum
(D) Goddah
Ans : (C)

25. Which of the following tribes is found in Palamu district of Jharkhand ?
(A) Orab
(B) Munda
(C) Bhumij
(D) Korba
Ans : (D)

26. Which festival of Munda is called 'Sorhul' ?
(A) Karam
(B) Desai
(C) Botuli
(D) Ba-Parav
Ans : (D)

27. Normally what is known as the residence of the Birhar tribal people?
(A) Tonda
(B) Tole
(C) Dhumkuria
(D) Akhare
Ans : (A)

28. Which city of Jharkhand is known as the steel city?
(A) Hazaribagh
(B) Tata Nagar
(C) Dalmia Nagar
(D) Ranchi
Ans : (B)

29. In which city of Jharkhand has the uranium processing factory been started ?
(A) Ranchi
(B) Ghatshila
(C) Garwa
(D) Sahaibganj
Ans : (B)

30. When did the Tana Bhagat movement take place?
(A) 1910-11
(B) 1913-14
(C) 1921-22
(D) 1922-23
Ans : (B)

31. Who is the author of Jharkhand : Castel over Graves?
(A) Shibbu Soren
(B) Shailendra Mahento
(C) Victor Das
(D) None of these
Ans : (C)

32. When was the Chhota Nagpur Tenancy Act passed?
(A) 1908
(B) 1902
(C) 1990
(D) 1875
Ans : (A)

33. When did the tribal revolution of Chhota Nagpur take place?
(A) 1807-08
(B) 1820
(C) 1858-59
(D) 1889
Ans : (C)

34. In which of the following industrial settlements is Chhota Nagpur plateau situated?
(A) Bhilai
(B) Ranchi
(C) Asansol
(D) Durgapur
Ans : (B)

35. Where has the Small Scale Research Institute been established?
(A) Bokaro
(B) Sindri
(C) Dhanbad
(D) Chatra
Ans : (B)

36. With which of the following is Ull-Gulan revolution associated?
(A) Santhal
(B) Kal
(C) Katch Naga
(D) Birsa Munda
Ans : (D)

37. When was the Ranchi district Tana Bhagat reha-bilitation ordinance passed?
(A) 1948
(B) 1952
(C) 1977
(D) 1980
Ans : (A)

38. Where is the 'Indian Institute of Mines' situated?
(A) Ranchi
(B) Jamshedpur
(C) Dhanbad
(D) Sindri
Ans : (C)

39. Where is the famous Gupteshwar temple of Shiva situated?
(A) Giriyak ranges
(B) Kharagpur ranges
(C) Kaimur ranges
(D) Jethian ranges
Ans : (C)

40. Which tribe more in number is found in Ranchi district in the largest number?
(A) Munda
(B) Hoo
(C) Asur
(D) Gond
Ans : (A)

41. Which of the following is main tribal caste living in the state?
(A) Munda
(B) Hoo
(C) Asur
(D) Gond
Ans : (B)

42. In the revolt of 1831 against the Britishers did which of the following tribes indulge?
(A) Hoo and Munda
(B) Lohara and Baig
(C) Orab and Asur
(D) None of the above
Ans : (A)

43. What do the Munda tribes call themselves?
(A) Korakh
(B) Nagra
(C) Horko
(D) None of these
Ans : (C)

44. Sasas is a place, where Mundas—
(A) Keep their food
(B) Keep their animals
(C) Keep the bones of their ancestors
(D) None of the above
Ans : (C)

45. When is the Aundi song sung?
(A) At the time of spring
(B) At the time of sowing Dhan
(C) At the time of marriage
(D) None of the above
Ans : (C)

46. In which of the following has the well known story 'Soso Baiga' of Mundas been written?
(A) In the form of song
(B) In the form of poem
(C) In the form of prose
(D) In the form of ballad
Ans : (D)

47. What is called the integrated tribal development project?
(A) Tribal sub-project
(B) Integrated rural development project
(C) Meso project
(D) None of the above
Ans : (C)

48. Which oil seed is produced in maximum quantity at Palamu ?
(A) Mustard
(B) Linseed
(C) Sesamum
(D) Caster seed
Ans : (C)

49. In Jharkhand there are many places where there are terraced fields so—
(A) That rain water is fully utilized
(B) That approach from one field to another field may be easy
(C) Field can be saved from consolidation
(D) It is a religious tradition
Ans : (A)

50. Which of the following groups of festivals are celebrated among the tribes?
(A) Sarhul, Kanna, Dhagu and Modh
(B) Karma, Khalti, Lohari and Vaha
(C) Sorhai, Chaturthi, Kali worship, Sarhul
(D) Maghe, Phagu, Holi, Sarhul
Ans : (A)

51. What is the beverage which is made by tribal people with mixed rice Gundi called?
(A) Fenny
(B) Ranu
(C) Turri
(D) None of these
Ans : (B)

52. The work of hawker in tribal village is—
(A) To graze the animal
(B) Bonded labourer
(C) To give publicity to the information
(D) None of these
Ans : (C)

53. Cultivation in the tribal area is mainly—
(A) Canal irrigated
(B) Dry land cultivation
(C) Irrigation by flood water
(D) None of these
Ans : (B)

54. The Known melody of the folk song at Chhota Nagpur area of Jharkhand is—
(A) Domkotch, Jhumar, Dandhara
(B) Jhumor, Vivaha-Augnai
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Ans : (C)

55. Where did the 1857 revolt take place in the direction of soldier Jai Mangal Pandey?
(A) Doranda
(B) Ranchi
(C) Hazaribagh
(D) Sahaibganj
Ans : (A)

56. In 1857 movement, which Kabelai powerfully revolted against the Britishers in Palamu ?
(A) Bhokta
(B) Chaire
(C) Khod
(D) None of these.
Ans : (A)

57. In 1998 parliamentary elections Sri Marandi defeated his rival Sri Thomas Hansdo with 9 votes. This is the record of a minimum interval. It was from which of the following parliamentary constituencies?
(A) Ranchi
(B) Godda
(C) Raj Mahal
(D) Hazaribagh
Ans : (C)

58. Which of the following soils is found in maximum amount in Raj Mahal hills?
(A) Laterite soil
(B) Alluvial soil
(C) Red soil
(D) Black soil
Ans : (D)

59. Which is the main tribe which resides at Raj Mahal hills in Jharkhand ?
(A) Asur
(B) Bhumij
(C) Soria Paharia
(D) Pahari-Kharia
Ans : (C)

60. Which of the following is an important waterfall at Raj Mahal hills?
(A) Raj-Rappa waterfall
(B) Motijhara waterfall
(C) Kolkata waterfall
(D) Hirni waterfall
Ans : (B)

61. For the tenth five year plan of Jharkhand state, how much money has been allotted by the Planning Commission?
(A) Rs. 24850 crore
(B) Rs. 14632 crore
(C) Rs. 20480 crore
(D) Rs. 15000 crore
Ans : (B)

62. Where is the science city being established in Jharkhand ?
(A) Jamshedpur
(B) Ranchi
(C) Bokaro
(D) Hazaribagh
Ans : (B)

63. Who was awarded the Birsa Munda Best M.L.A. prize in 2002 ?
(A) Hemlal Murmu
(B) Stephen Marandi
(C) Inder Singh Namdhari
(D) Sushila Hansda
Ans : (A)

64. What is the new name of Bihar Institute of Technology situated at Sindri ?
(A) Birsa Institute of Technology
(B) Bharat Institute of Technology
(C) Birla Institute of Technology
(D) None of these
Ans : (A)

65. From the point of view of population Jharkhand ranks?
(A) 9th
(B) 10th
(C) 12th
(D) 13th
Ans : (D)

66. The High Court of Ranchi in the country is—
(A) 18th
(B) 19th
(C) 20th
(D) 21st
Ans : (D)

67. Maximum literacy (2001) at Jharkhand is in—
(A) East Singhbhum
(B) Dhanbad
(C) Hazaribagh
(D) Ranchi
Ans : (A)

68. Minimum literacy (2001) in Jharkhand is found in—
(A) Sahaibganj
(B) Pakuda
(C) Godda
(D) Gumla
Ans : (B)

69. Which of the following districts has the highest sex ratio (2001) in Jharkhand ?
(A) Giridih
(B) Gumla
(C) Lohardagga
(D) Koderma
Ans : (D)

70. What is the area of Jharkhand ?
(A) 79714 km2
(B) 69431 km2
(C) 90431 km2
(D) 64321 km2
Ans : (A)

71. According to 2001 census of India (Final data) the total population of Jharkhand is—
(A) 26,945,829
(B) 43,724,250
(C) 47,961,880
(D) 29,403,602
Ans : (A)

72. According to 2001 census of India (Final data) the rural population of Jharkhand is—
(A) 59,86,697
(B) 10,262,301
(C) 20,952,808
(D) 10,660,430
Ans : (C)

73. The minimum population district in Jharkhand is—
(A) Sahaibganj
(B) Pakuda
(C) Chatra
(D) Lohardagga
Ans : (D)

74. According to 2001 census of India (Final data) the percentage of literacy in Jharkhand is—
(A) 67.94
(B) 39.38
(C) 40.28
(D) 53.60
Ans : (D)

75. Subsequent to eighteen districts of Jharkhand, four new districts have been created. They are—
(A) Raj Mahal, Latedar, Ghatshila, Chakradharpur
(B) Dhalbhum, Ramgarh, Khuti, Nagar Utari
(C) Madhupur, Simdega, Barhi, Saraikela
(D) Latehar, Simdega, Jamtara, Saraikela
Ans : (D)

76. At which bank of the following rivers is Jamshedpur situated ?
(A) At the bank of river Damodar
(B) At the bank of river Panchane
(C) At the confluence of Swarn Rekha and Kharkoi
(D) None of the above
Ans : (C)

77. Dhanbad is under the railway region of—
(A) North-Eastern Railway, Gorakhpur
(B) Eastern Railway, Kolkata
(C) East-Central Railway, Hazipur
(D) North-Central Railway, Allahabad
Ans : (C)

78. How many towns are there at present in Jharkhand ?
(A) 140
(B) 150
(C) 152
(D) 160
Ans : (C)

79. As per census of 2001 what is the percentage of cultivators in Jharkhand ?
(A) 38.5
(B) 40.5
(C) 42.5
(D) 30.5
Ans : (A)

80. As per census of 2001 what is the percentage of persons engaged in other services?
(A) 29
(B) 32
(C) 36
(D) 40
Ans : (A)

81. Where is the biggest explosive factory of India situated in Jharkhand ?
(A) Parvatpur
(B) Gomeo
(C) Naterhat
(D) Ranchi
Ans : (B)

82. Where is the biggest Methane Gas Well of India is situated in Jharkhand ?
(A) Gomeo
(B) Parvatpur
(C) Lohardagga
(D) Neterhat
Ans : (B)

83. In which of the following places is the maximum forested area of Jharkhand found?
(A) Ghatshila
(B) Chatra
(C) Hazaribagh
(D) Ranchi
Ans : (B)

84. Which place is known as Shimla of Jharkhand ?
(A) Ranchi
(B) Singhbhum
(C) Dhanbad
(D) Lohardagga
Ans : (A)

85. Find the incorrect pair from district and their hot water ponds—
Hot water pond District
(A) Suraj Kund —Hazaribagh
(B) Tatapani —Palamu
(C) Duari —Dhanbad
(D) Kava —Hazaribagh
Ans : (C)

86. Which of the following conserved place is biggest in Jharkhand ?
(A) Palamu
(B) Lava Long
(C) Paras Nath
(D) Palkot
Ans : (A)

87. Where was the first power station in Jharkhand established ?
(A) Bokaro
(B) Tiliya
(C) Konar
(D) None of these
Ans : (B)

88. Which is known as Haldighati of Chhota Nagpur ?
(A) Korrembey
(B) Bhandra
(C) Saranda
(D) Deodhar
Ans : (A)

89. Which party bagged the largest number of seats in the Jharkhand Assembly elections held in February, 2005 ?
(A) BJP
(B) JMM
(C) INC
(D) JD (U)
Ans : (A)

90. Which is known as a city of temples in Jharkhand ?
(A) Deodhar
(B) Saranda
(C) Bhandra
(D) Korrembey
Ans : (A)

91. Which of the following tribes is found in largest number in Jharkhand ?
(A) Santhal
(B) Munda
(C) Gond
(D) Hoo
Ans : (A)

92. Which is the state animal of Jharkhand ?
(A) Elephant
(B) Tiger
(C) Horse
(D) None of these
Ans : (A)

93. Which is the state bird of Jharkhand ?
(A) Cuckoo
(B) Peacock
(C) Pigeon
(D) None of these
Ans : (A)

94. Which is the state tree of Jharkhand ?
(A) Shisham
(B) Chir
(C) Sal
(D) Deodar
Ans : (C)

95. The state flower of Jharkhand is—
(A) Palas (Eolm)
(B) Genda (Marigold)
(C) Kamal (Lotus)
(D) Gulab (Rose)
Ans : (A)

96. In which of the following districts of Jharkhand is the largest concentration of population found?
(A) Dhanbad
(B) Ranchi
(C) West Singhbhum
(D) Hazaribagh
Ans : (A)

97. Which of the following districts has least concentration of population in Jharkhand ?
(A) Garwa
(B) Lohardagga
(C) West Singhbhum
(D) Palamu
Ans : (B)

98. Which of the following districts has highest density in Jharkhand ?
(A) Dhanbad
(B) Ranchi
(C) Hazaribagh
(D) Singhbhum
Ans : (A)

99. Which of the following districts has least density of population in Jharkhand ?
(A) Garwa
(B) Gumla
(C) Lohardagga
(D) Chatra
Ans : (A)

100. In which of the following districts is the lowest literacy found in Jharkhand ?
(A) Pakud
(B) Gumla
(C) Garwah
(D) Lohardagga
Ans : (A)

101. In which of the following years was Jharkhand state connected by train?
(A) 1920
(B) 1910
(C) 1908
(D) 1890
Ans : (C)

102. Which of the following districts has highest literacy rate in Jharkhand ?
(A) East Singhbhum
(B) Dhanbad
(C) Ranchi
(D) Gumla
Ans : (A)

103. Find the incorrect pair of the rivers and their origin in Jharkhand—
Rivers Origin Place
(A) Swam Rekha—Chhota Nagpur plateau
(B) Karmnasa—Vindhyan Ranges
(C) Sanjai—Hazaribagh
(D) Son—Amar Kantak ranges
Ans : (C)

104. From the point of view of population which is the biggest city of Jharkhand ?
(A) Ranchi
(B) Dhanbad
(C) Jamshedpur
(D) Hazaribagh
Ans : (C)

105. Who is the new Governor of Jharkhand ?
(A) Ved Marwaha
(B) Vinod Chandra Pandey
(C) Syed Sibtey Razi
(D) T. Rajeshwar
Ans : (C)

106. Who is the new Chief Minister of Jharkhand following Assembly election in Feb. 2005 ?
(A) Arjun Munda
(B) Shibu Soren
(C) Babu Lal Marandi
(D) Karia Munda
Ans : (A)

107. Which is the famous folk song of Jharkhand ?
(A) Chau dance
(B) Karma dance
(C) Paika dance
(D) Above all
Ans : (A)

108. In which of the following languages were the folk songs compiled?
(A) Mundari
(B) Hoo
(C) Kharia
(D) Above all
Ans : (A)

109. When was 'Munda Durad' published?
(A) 1942
(B) 1958
(C) 1947
(D) 1990
Ans : (A)

110. In Jharkhand which was the main language of Dravid group?
(A) Kharia
(B) Orab
(C) Mundia
(D) All of these
Ans : (A)

1 comments:

Anonymous said...

good selective questions

Post a Comment

 
 
 
There was an error in this gadget